Nieuwe Hospice Wassenaar eind mei open

Wassenaar – Dat er hard gewerkt wordt aan de verbouwing van het nieuwe hospice is een understatement. Diverse Wassenaarse en Voorschotense bedrijven doen er werkelijk alles aan om de oude monumentale Pastorie aan de Kerkstraat, prachtig op te knappen voor de gasten van het Hospice Wassenaar. Eind mei 2014 gaat het open. Het Hospice is ook voor gasten uit Voorschoten.

De bijzondere Pastorie naast de in neo-gothische stijl opgetrokken Willibrorduskerk, stamt uit eind 19e eeuw. Het gebouw is eigendom van SWZ die er jarenlang een zorghotel had.  En nu komen er zes sfeervol ingerichte gastenkamers met elk een eigen, badkamer en toilet en een kleine pantry. Daarnaast een gezellige woonkeuken, grenzend aan de grote tuin een zitkamer en een betere werkruimte voor de verpleegkundigen en de 75 vrijwilligers.

Gasten
“Hier kunnen we realiseren wat we altijd al wilden: een ruim en comfortabel bijna thuis huis’, zegt Bert Lettinga. Hij is penningmeester van het stichtingsbestuur en begeleidt de verbouwing. “Thuis sterven is lang niet voor iedereen weggelegd. Niet omdat er geen mensen zijn of ruimte is maar puur vanwege de verzorging. In het Hospice kunnen mensen, met professionele zorg, waardig afscheid nemen van het leven, omringd door familie en vrienden. Die soms ook willen blijven logeren. In het nieuwe gebouw hebben we daarvoor nu betere faciliteiten. Het hospice is er voor mensen uit Wassenaar, Voorschoten en Den Haag Noord.” De kamers zijn ruim opgezet, heel licht, van alle gemakken voorzien en met uitzicht op de tuin of de bijzondere Kerkstraat.

Sponsors
Hospice Wassenaar huurt het gebouw van SWZ. “Maar de verbouwing moest natuurlijk wel betaald worden. We hebben geld gekregen van diverse sponsors als Fonds 1818. Maar er zijn ook verschillende acties geweest om geld op te halen. Sommige daarvan lopen zelfs nog. Daarnaast hebben we veel particuliere giften gekregen. Vaak van familie van overledenen maar ook van mensen die ons alleen van naam kenden. Werkelijk heel bijzonder.” Laurens Vis van Vis Restauratie en Architecten tekende voor het ontwerp.

Lokale ondernemers
Voor de verbouwing zijn bewust lokale ondernemers ingeschakeld. “Uit Wassenaar en Voorschoten ja”, zegt Bert. “En zij op hun beurt doen het werk tegen hele scherpe prijzen. Wekelijks wordt met de bouwgroep overlegd. Daar zitten alle bouwers in en vertegenwoordigers van het hospice. Remmerswaal & Looijestijn doet de verbouw. L’Ami zorgt voor de elektra en Dijksterhuis doet het loodgieterswerk.”

Schildersbedrijf Zitman & Co. uit Voorschoten neemt het houtwerk en de muren voor haar rekening. Wilbur Zitman van het gelijknamige schildersbedrijf:

Het hospice heeft bij ons altijd in de belangstelling gestaan. In 2006 bestond ons bedrijf 65 jaar. In plaats van cadeaus hebben we de gasten toen gevraagd een bijdrage te leveren voor het Hospice. Geweldig dat we nu, 8 jaar later, het nieuwe gebouw mogen schilderen.

Voor de tuin is een speciale tuincommissie gevormd. De vrijwilligers doen het onderhoud zelf. “Wel hebben we adviezen gekregen van hovenier Jos Schoorl. Wij zijn ontzettend dankbaar voor al deze hulp”, aldus Bert.

Opening
Eind mei betrekt het hospice het nieuwe pand. “Het wordt geen groot feest”, vertelt Bert. “Dit is toch een plek waar mensen de laatste dagen van hun leven zijn, dat moet je respecteren. Maar er komt voor de inwoners van de drie gemeenten wel een gelegenheid om het hospice eens te komen bekijken.”

 

bron: https://www.voorschotenonline.nu/index.php/algemeen/201-nieuwe-hospice-wassenaar-eind-mei-open