De geschiedenis van Zitman & Co. B.V. start in 1941 bij Simon Hendrik Zitman. Onderstaand het artikel uit het GROOT VOORSCHOTEN, dat ter gelegenheid van de opening van het gerestaureerde kerkje in 1991. Tegenwoordig voert Wilbur Zitman de directie.

Simon Hendrik Zitman grondlegger

Halve eeuw Zitman & Co. B.V. straks in prachtige vroegere Kerkzaal

Voorschoten – Het levensverhaal van thans 76-jarige Simon Hendrik Zitman krijgt in 1941 een onverwachte wending. Midden in de Tweede Wereldoorlog wordt hij van de ene op de andere dag van dwangarbeider tot schilder gepromoveerd. Er was helemaal geen vrijwilligheid bij. De omstandigheden veroorzaakten die omwenteling.

Door Simon R.E. Teep

Als werkloze schildersknecht werd hij uitgezonden naar Duitsland. In 1941 mag hij voor het eerst met verlof een paar dagen naar huis. Hij komt zwaar verzwakt thuis en dokter M. van der Stoel bepaalt dat hij onmogelijk weer uitgezonden kan en mag worden. De dokter weet het voor elkaar te krijgen maar dan moet Simon wel zorgen zijn eigen financiële broek te kunnen ophouden.

Begin maar een schildersbedrijf, zegt de dokter, en die wordt tevens zijn eerste opdrachtgever. Nadat de grote dokterswoning op de hoek van de Veurseweg/ Papelaan weer keurig in de verf zit, is dat tevens het einde van de eerste en enige schildersopdracht.

Glazenwasser is ook een mooi vak, alweer volgens van der Stoel. Simon leent een wagentje bij de firma Niersman en koopt van zijn laatste centen een spons, zeem en wisser. Voor 25 cts. Lapt hij de ramen. Daar is werkelijk behoefte aan en met kwartjes wordt voldoende inkomen bijeen gegaard voor een redelijk bestaan. Hij sticht zelfs de ‘Eerste Voorschotense Glazenwasserij’, maar zijn hart blijft uitgaan naar het schildersvak. Hij gaat in de avonduren de vereiste diploma’s behalen en mag zich in 1948 meesterschilder noemen. Heel snel is hij dan schildersbaas met acht vaste medewerkers.

Van de zeven kinderen hebben er drie interesse in het schilders- en glasbedrijf. Zijn zonen, Co en Gijsbert, worden naar de schildersopleiding in Utrecht gestuurd en worden ook meesterschilder. Gijsbert gaat verder buiten het bedrijf zich economisch bekwamen. In 1977 wordt zoon Co opgenomen in het bedrijf en in het vervolg staat er op de wagens ‘Zitman & Co’. In 1980 draagt Simon het bedrijf over aan Co, die thans samen met Gijsbert de directie voert.

Bouwval

In 1967 koopt Simon Zitman een opslagruimte aan de Langenhorststraat. De opzet is om na verloop van tijd het oude pand tegen de vlakte te gooien en nieuwbouw neer te zetten. Net wanneer die nieuwbouwplannen ongeveer zeven jaar geleden, vaste vorm beginnen te krijgen, wordt de bouwval tot gemeentelijk monument verklaard. Het pakhuis blijkt het in 1879 gebouwde kerkzaaltje te zijn van de Evangelisatiecomissie. Later werd het uitgebreid en in 1890 werd het de eerste Gereformeerde Kerk. Tot 1924 wordt het daarna steeds gebruikt voor de erediensten. In dat jaar komt de nieuwe Gereformeerde Kerk in functie en het kerkgebouwtje tussen Tolstraat van de een op de andere dag van kerk tot bollenschuur. Afbreken blijkt echter net meer mogelijk in 1985.

Zitman & Co. B.V. gaat daarna in overleg met de monumentencommissie een restauratieplan opstellen. De plannen krijgen de volledige goedkeuring van de commissie en met veel enthousiasme en nog meer vrijetijdsbesteding wordt het gebouw in de oorspronkelijke vorm uitwendig gerestaureerd. Met behoud van het monumentale karakter en met de inwendige toevoeging van hedendaagse praktische inrichting, heeft Zitman & Co. B.V. thans een uiterste nuttig bedrijfspand, waar via de kerkramen het daglicht binnenkkomt in de schilderswerkplaats.

Heropening

Vrijdag 15 maart bestaat Zitman & Co. B.V. vijftig jaar en tijdens de jubileumreceptie zal wethouder F. ten Have het nieuwe bedrijfspand, de voormalige Gereformeerde Kerkzaal, officieel heropenen.

Simon Hendrik Zitman bekijkt het thans allemaal vanuit zijn woning aan de Leidseweg en zegt: “Ik heb aan dokter van der Stoel veel te danken”.

Bronvermelding: Artikel van Woensdag 6 maart 1991 uit het Groot Voorschoten/ Groot Wassenaar